ware zonnetijd


ware zonnetijd 1.0

zonnetijd berekend aan de hand van de zon zoals men deze waarneemt; tijd zoals die wordt aangegeven door een zonnewijzer

Algemene voorbeelden


De ware zonnetijd is de uurhoek van de zon. In de praktijk wordt hier 12h bij opgeteld. Om 12h ware zonnetijd staat de zon dus pal in het zuiden, en een zonnedag later (24h) is dit weer het geval. We voegen hier het adjectief "ware" toe om te benadrukken dat deze tijdmeting gebaseerd is op de ware zon, zoals we ze zien.

http://www.urania.be/astronomie/sterrenkunde/hemelmechanica/tijdrekening,

Tijdmeting vindt plaats in de vorm van: 1. zonnetijd. (ware en middelbare zonnetijd). Afgeleid van de zon boven de meridiaan. Omdat de aarde zich in scheefstand ook in een elliptische baan om de zon beweegt, is de ware zonnetijd door het jaar niet constant en kan de ware tijd afwijken -14 (februari) tot +16 minuten (november) van de middelbare zonnetijd [...]. 2. Standaardtijd [...]. 3. Sterrentijd [...]. 6. Politieke of historische tijd.

http://www.chronos.nl/NL/index.html

De eenvoudigste manier om tijd te meten is om een stok in de grond te plaatsen en de schaduw te volgen. Op bepaalde plaatsen kunnen we merktekens aanbrengen en telkens als de schaduw een merkteken bereikt heeft weten we hoe laat het is. Het princiipe van de zonnewijzer. Dit noemen we de ware zonnetijd. Telkens als de zon exact in het zuiden staat is het 12 uur en begint de middag. De zon staat dan op zijn hoogste punt en gaat door de denkbeeldige meridiaan voor de plaats van de waarnemer [...]. Probleem is echter dat de ware zonntijd niet eenparig verloopt. Omdat de aardbaan een ellips is, staat de aarde (voor het noordelijk halfrond) in het winterhalfjaar dichter bij de zon dan gedurende het zomerhalfjaar [...]. Een tweede reden is dat de zon niet de hemelequator doorloopt, maar daarmee een hoek maakt. De zon volgt het pad van de ecliptica [...]. Mede daarom zijn de daglicht perioden in de winter korter dan in de zomer. Beide effecten zorgen ervoor dat de zonnedag bijvoorbeeld rond 10 februari maar liefst ongeveer 30 minuten korter is dan begin november [...]. Zouden we onze tijdrekening hierop willen baseren, dan moeten onze klokken in februari sneller lopen in november. Om dit probleem het hoofd te bieden wordt de middelbare zonnetijd gebruikt. Volgens dit schema loopt de klok altijd eenparig met dezelfde beweging en zijn de duur van de uren onveranderd. Ook de middelbare zonnetijd is strikt lokaal.

http://www.meteo-maarssen.nl/kal_tijd.html